English

Page Rank

Eddigi látogatóink:

Deutsch

Dreamfinder 1984-ben született és 2002.május 1-én hunyt el.
Színe:pej. ApHC regisztrációs száma: #407333. 1996-ban Hall of Fame jelölést kapott.

Gyakran úgy emlegették,mint a modern Appaloosa fajta legjobb ménje. Dreamfinder az Appaloosa rajongók sokaságának rabolta el a szívét.

Mikor megszületett, az emberek már tudták, hogy a fajta egyik legkiemelkedőbb egyede látta meg a napvilágot. Abban a pillanatban, mikor Rex Kennard úr Yukonból (Oklahoma) meglátta a még gyenge, de gyönyörű színű csikót először lábra állni, már tudta, hogy milyen jövő vár a kis csődörre.
18 évvel később Dreamfinder-t örök nyugalomra helyezték utolsó otthonában, Ocala-ban,Floridában.
De az örökség, amit ez a különleges mén hagyott ránk, minden képzeletet felülmúlt. Élete során több olyan tulajdonosa is volt, aki hatalmas befolyással bírt az Appaloosa fajtában. Ők Dreamfinder-t győzelemre segítették és tenyésztésbe vették.

"Bárki,aki valaha is találkozott Dreamfinder-rel, azonnal beleszeretett a személyiségébe" -mondta Roger Perry,dreamfinder utolsó gazdája. Még akkor is, mikor rosszul érezte magát, ha valaki belépett az istállóba, azonnal hegyezte fülét. Hatalmas életöröm jellemezte és már-már emberi személyiség."

2002. május 1-én eljött az idő, hogy örökre elengedjék őt. A nagyszerű mént,a ki akkor már évek óta betegségben szenvedett, elaltatták.

Rex Kennard és édesapja Herman, Quater horse-okat tenyésztettek és soha nem gondolkodtak abban, hogy áttérjenek Appaloosa-ra. De mikor Herman meglátott egy hirdetést az Appaloosa Journal-ban Alias Smith&Jones-ról, egyszerűen nem tudta a szürke mént kiverni a fejéből.
Végül Herman úgy döntött, befedezteti ezzel a ménnel Quarter horse kancáját, Carlin-t. A született csikó,Alias King jó kiállású csikó volt, de nem sok vizet zavart a kezdetekben.
"Mindketten nagyon elfoglaltak voltunk az idő tájt, és nemigen foglalkoztunk a csikóval, azon kívül, hogy tudtuk, szép csikó"-mondta Rex magáról és édesapjáról egy 1987-es interjúban az Appaloosa Journal-ben.
"Kint élt a legelőn, és a kancákkal szaladgált naphosszat."
De hamarosan "Alias" után elkezdtek az emberek megfordulni--pontosabban a bírák.
És ami még fontosabb, Rex és Herman adtak egy esélyt a ménnek:az 1981-es World Show-n Alias negyedik helyezett lett a 3 éves mén kategóriában és 1983-ban pedig hetedik az Aged Stallions kategóriában.
1985-ben megkapta a megtisztelő reserve World Champion címet.
A győzelmek közé valahova beszorítva volt egy fedeztetés Aztec's Fanci Frani-val (AQHA), aki aztán egy pej blanket mintázatú csikónak adott életet, aki a Dreamfinder nevet kapta.

SZTÁR SZÜLETIK

Rex és felesége, Sheryl 2 éve tartogatták a Dreamfinder nevet a megfelelő csikónak. Egyszer, még régebben, mikor Sheryl Joan Santos Whitehouse-szal találkozott, mondta neki, hogy egy nap ő és Rex elküldenek majd Joan-nak egy jegyes méncsikót, hogy versenyezzen vele, akinek majd a neve Dreamfinder lesz.
1984 tavaszán Joan telefonja megcsörrent. Rex volt az.
"Mikor megláttam Dreamfinder-t, azt mondtam Rex-nek és Mr Kennard-nak, ez a ló lesz az Appaloosa világ új Impressive-je. És az lett."

Kennardék elküldték az akkor választási korú Dreamfinder-t Joan-hoz Kaliforniába, hogy készítse fel és versenyezzen vele halter kategóriában. 6 hónapos és éves kategóriájú versenyei alatt Dreamfinder sikert sikerre halmozott. Sosem voltak első helyezettnél rosszabbak és gyakran grand, illetve reserve grand champion címet is kaptak.
1985-ben Dreamfinder visszament Oklahomába és ugyanebben az évben Kennardék benevezték őt a National Show-ra. Mark LeBlanc bajnoki címet szerzett vele egyéves kategóriában és grand champion-ok is lettek. Dreamfinder sikerei tovább nőttek, és újra elnyerte a címeket abban az éven a Worls Show-n.
Rex elérte a célját, 1 év alatt mindent megnyert Dreamfinder-rel. Eljött az idő, hogy a tenyésztésben is bizonyítson. Rex nyugdíjazta Dreamfinder-t és visszaküldte Joan-hoz, hogy vegye tenyésztésbe.

GAZDAVÁLTÁSOK

Dreamfinder 1990 tavaszáig volt Joan-nál, mikor Bill Laurie Columbia-ból, mIssouri-ból megvásárolta a még fiatal, de már igen megbízható mént.
"Nagyon szép feje és nyaka volt, egy olyan megjelenéssel, amit kevés lóban látsz"-mondta Bill egy 1991-es interjúban.
Bill azért vette meg a mént, hogy a tőle származó kancacsikókat továbbtenyéssze Impressive Andrew-val.
"Minden tenyésztő szeretne maradandót alkotni-mondta Bill az 1991-es interjúban. Az Impressive vérvonal 10 éve meghatározó a halter kategóriában, és úgy gondolom, hogy ezta vonalat egy olyan ménnel keresztezve, mint Dreamfinder, olyan lovakat fog eredményezni, amelyek nem csak szépek, hanem jól lovagolhatóak is."
Dreamfinder 1993 őszégi állt Bill-nél. Majd új gazdához került, Susan Osborne-hoz, Texasba, aki csak kevesebb, mint egy évig volt a tulajdonosa. 1994-ben Roger Perry benevezett a National Show-ra, és lenyűgözte, hogy milyen jól teljesítettek a Dreamfinder ivadékok.
"Mikor először megláttam tudtam, hogy meg kell őt vennem - mondta Roger-egyszerűen látható hatása volt a csikóin."

BAJNOKOK SZÜLETÉSE

Dreamfinder első csikói 1987-ben hívták fel a figyelmet magukra. Ezek közül az egyik My Dirty Dreams grand cahmpion lett egyéves herélt kategóriában a National Show-n és ugyanezen kategóriában harmadik a Worls Show-n. 1989, 1992 és 1993 National Show-in újabb bajnoki címeket szerzett, majd 1989, 1990, 1991 és 1992-ben a World Show-n is. 1990-ben reserve national championship-et is nyert. És mi több, több alkalommal grand champion herélt lett National és World Show-kon is.

Ugyanezen év csikó közül származott TTS Midnight Blue is, aki többszörös bajnok és világbajnok lett hunter in hand-ben és pleasure driving-ban.

Ms Daydreamin, ugyanebből az évjáratból, szintén többszörös bajnok kancacsikó.

Más csikók, ugyanebből, Dreamfinder első csikóévjáratából: Dreamin, Sheza Sweet Dream, Dreamwalker, DVS Dream Maker, Fantasy Dream, Dun Dreamin, Dream Dazzler és Jos Last Dream.

"Nagyon szép szemeket és fejet, ívelt nyakat és széles csípőt örökített csikóira. Csupa kívánatos dolgot"-mondta Joan.
"Ő egy nagy hatásaal bíró mén-mondta Joan-egészen biztos lehetsz benne, hogy ha megfelelő kancához párosítod, világbajnok csikó születik."

"Nem tudom, volt-e valaha Appaloosa mén-vagy lesz-e valaha-aki ugyanennyire befolyásolja a fajtát, mint ahogy ő tette-mondta Roger.
-Mikor a csikói beléptek a show-k világába, teljesen megváltoztatták az Appaloosa fajta küllemét."
Roger úgy gondolja, Dreamfinder legnagyobb erőssége a fiai. Az Appaloosa Horse Club vezető ménjeinek listája is erről tanúskodik.

Még mindig az első öt vezető mén között áll, de évekig az első helyett foglalta el. Fia, Maid's Dream a legjobb halter mének között az első helyen áll.

Joan és Roger is azt mondja, Dreamfinder legnagyobb öröksége az, hogy bármilyen hibát ki tudott javítani.
"A kanca bármilyen hibáját helyrehozta-mondja Roger-Sosem láttam olyan csikót, amely gyengébb minőségű lett volna az anyjánál. Mindig javított rajtuk, és mindegyiknek nagyszerű személyisége volt."

Dreamfinder-t 1996-ban jelölték az Appaloosa Club Hall of Fame-jébe (Dicsőségek Csarnoka). Statisztikailag minden idők legnagyszerűbb Appaloosa ménje.
"Ő az a ló,amely legjobban befolyásolta a fajtát-mondja Mayra-színt, egyensúlyt és szépséget hozott a fajtába.Az emberek nem tudták levenni róla szemüket, és elnyerte mindenki szívét. Mindenkinek a lova lett. Bárki, akinek valaha is valami köze volt hozzá, ha csak bele néztél a szemébe, örökre az életed részévé vált. Nagyon, nagyon különleges volt."